Kładę piersi kurczaka na kapuście i wstawiam do pieca. Moja rodzina uwielbia ten obiad

Dodano:
Kurczak pieczony z kapustą Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Lubię obiady, które robi się łatwo i szybko, a do tego doskonale smakują. Ostatnio sama wymyśliłam istny rarytas. Zrobiłam go z młodej kapusty, piersi kurczaka i boczku. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Nie lubię tracić mnóstwa czasu w kuchni. Dlatego staram się przygotowywać dania, które nie wymagają dużo pracy, a wychodzą smaczne. Ostatnio sama takie wymyśliłam, a do przygotowania użyłam młodą kapustę, filety z piersi kurczaka i plastry wędzonego boczku. Składniki wystarczyło tylko przyprawić i wstawić do piekarnika, by po 30 minutach pieczenia podać na stół pyszny, lekki obiad.

Czym przyprawić młodą kapustę?

Młoda kapusta to warzywo, które nie wymaga zbyt wielu dodatków. Tak naprawdę wystarczy dodać do niej trochę soli, pieprzu i koperku, by smakowała wyśmienicie. Danie z młodej kapusty warto też lekko zakwasić, np. sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Jeśli chcecie jednak wzbogacić smak zapiekanej kapusty, doskonale będzie pasować do niej też cebula, marchewka, czosnek i kminek.

Jak zrobić piersi kurczaka zapiekane na kapuście?

By przygotować ten obiad, wystarczy ok. 15 minut. Tyle czasu potrzeba, aby posiekać kapustę, a także doprawić ją i kurczaka. Pozostałą pracę wykonuje piekarnik, więc danie praktycznie robi się samo.

Przepis: Filet z piersi kurczaka pieczony na kapuście

Filet z piersi kurczaka obłożony boczkiem, pieczony na młodej kapuście

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka koperku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 4 łyżki oleju
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie kapustyKapustę oczyść, poszatkuj. Wymieszaj z posiekaną cebulą i koperkiem, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skrop 2 łyżkami oleju, wymieszaj.
  2. Doprawianie kurczakaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką, posmaruj olejem.
  3. Układanie i pieczenie składnikówKapustę przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Podlej ją bulionem. Na wierzchu ułóż filety z kurczaka, na każdym połóż plaster boczku. Całość posyp listkami rozmarynu. Przykryj, piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Z czym podać piersi kurczaka zapiekane na kapuście?

Danie obiadowe składające się z filetów z piersi kurczaka zapieczonych na młodej kapuście, najlepiej będzie smakować podane z gotowanymi, młodymi ziemniakami. Tu doskonałym dodatkiem będzie też posiekany koperek. Ziemniaki można też od razu dołączyć do dania i wyłożyć nimi naczynie, przed nałożeniem kapusty. By ziemniaki upiekły się jednocześnie z pozostałymi składnikami potrawy, najlepiej pokroić je w plastry i ułożyć w 1-2 warstwach. Do tego dania dobrze będzie też pasować sałatka z pomidorów i cebuli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...